Co bude na menu, je srdeční záležitost

Srdce si žádá výživnou stravu proto, aby bylo silné a my mohli být co nejvíce fit. V článku Pochutnejte si i se srdečním selháním jsme nahlédli pod pokličku změně životního stylu v oblasti stravovacích návyků. Jiné stravování zákonitě nemusí znamenat omezování a nedostatek. Je to pouze o volbě vhodných potravin, což nás naopak může zavést ke zkoušení nových chutí. Jaké potraviny jsou vhodné a které našemu srdci příliš nevyhovují, shrnuje tabulka Potraviny a výživa pro naše srdce. Dozvíte se tam také konkrétní tipy, jak pracovat s množstvím jednotlivých živin a jakou roli hrají v našem jídelníčku. V tomto třetím pokračování se podíváme na možnosti našeho jídelníčku a pro inspiraci si ukážeme příklady pokrmů, které zařadit pro spokojené srdce.

Snídaně by měla v našem denním přijmu zabírat přibližně 25 %. Ideálně by měly být zastoupeny sacharidy, bílkoviny a tuky. Inspirovat se můžete i tipy na svačiny a přizpůsobit porci velikosti snídaně. Pokud si dáte velkou snídani, uberte na svačině a naopak.1

Tipy na snídani1,2,3,4:

  • Domácí pečené müsli, ovoce, řecký jogurt se sníženým obsahem tuku, 8 ks ořechů
  • Vaječná omeleta na olivovém oleji zapečená s Cottage sýrem a rajčaty, plátek žitného chleba
  • Mléčná rýže z mandlového mléka, zdobená lesním ovocem a kokosem
  • Vaječná omeleta na olivovém oleji s opečenou cibulkou a cuketou, plátek celozrnného chleba
  • Palačinky z celozrnné mouky s domácí marmeládou nebo nízkotučným tvarohem a ovocem
  • Míchaná vejce na přepuštěném másle a opečené cibulce, krájené avokádo, knäckebrot
  • Ovesná kaše z kokosového mléka s banánem, ořechy a medem

Svačinu si můžeme dopřát 2–3krát denně. Měla by představovat přibližně 10 % našeho denního příjmu. V rámci svačiny je naším cílem doplnit především bílkoviny a sacharidy. U svačiny se vždy jedná spíše o malou porci, aby naše tělo zůstalo syté.1

Tipy na svačinu1,2,3,4:

  • Jablko s arašídovým máslem
  • Tenký plátek celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou* s pažitkou, paprika
  • Cottage sýr se zeleninou a knäckebrotem
  • Tenký plátek žitného chleba s vaječnou pomazánkou z jogurtu a petrželky, kedlubna
  • Mrkvový salátek s mátou, arašídy, jarní cibulkou a koriandrem
  • Celozrnný rohlík se šunkovou pomazánkou (šunka se sníženým obsahem soli a tuku) a přírodního sýra, ředkvičky
  • Domácí pečená müsli tyčinka s ořechy a sušeným ovocem
  • Řepná pomazánka ze sýru ricotta se špalíčky zeleniny, knäckebrot
  • Tenký plátek špaldového chleba s tuňákovou pomazánkou z žervé, polníček
  • Malá celozrnná tortilla plněná zeleninou, čerstvým sýrem, bylinkami a kousky kuřete

Tip: Pomazánky vždy připravujte domácí. Máte tak přehled, z jakých surovin jsou vyrobeny a můžete použít pouze potraviny, které prospívají vašemu srdci, a současně si ohlídat množství přidané soli.   

Oběd je největším jídlem celého dne a měl by výživově odpovídat přibližně 30 % denního příjmu. U večeře je to o něco méně, a to 25 % denního příjmu.1

Tipy na oběd a večeři1,2,3,4:

  • Pstruh lososovitý opečený na olivovém oleji, černá/zelená čočka s kořenovou zeleninou a indickým kořením
  • Vepřová panenka, pečená zelenina na rozmarýnu a česneku – dýně, cuketa a žampiony
  • Placky z mletého kuřecího nebo krůtího masa se sušenými rajčaty a bylinkami, pečený brambor, dip z jogurtu a pažitky
  • Treska pečená na tymiánu a citronu, hráškové pyré, vařený brambor
  • Čočkový nebo cizrnový hummus se špalíčky zeleniny, opečená celozrnná tortilla na sucho nebo trošce olivového oleje
  • Celozrnné těstoviny s česnekem, petrželí, kuřecími prsíčky a lehkou omáčkou z kuřecího vývaru a čerstvého sýra
  • Pečené cuketovo-kuskusové placky, ztracené vejce nebo kuřecí plátek pečený na olivovém oleji
  • Tradiční řecké bifteki z mletého hovězího masa, okurkové tzatziki (strouhaný salát z okurky – osolte a vymačkejte přebytečnou vodu) s jogurtem a koprem, opečená celozrnná tortilla
  • Palačinky z celozrnné mouky plněné kousky lososa, špenátem a čerstvým sýrem
  • Lilkové lasagne zapečené s bazalkou, rajčaty a mozzarellou light
  • Indický dhal z červené čočky – vařená červená čočka s rajčaty, kořenovou zeleninou, zázvorem, chilli, česnekem, indickým kořením (kurkuma, garam masala, citronová tráva), koriandrem a kokosovým mlékem, přidat můžete i krevety nebo kuřecí maso
  • Hovězí chilli con carne s červenou fazolí, zakysanou smetanou a jasmínovou rýží

Lehčím obědem nebo večeří může být i vydatná polévka. Naopak menší porci si můžete dát klidně ke svačině.

Polévky – chřestová, hrášková, kuřecí vývar, rajčatová, krémová pórková, cibulačka, dýňová, vydatnější lze mít i k večeři – gulášová s mletým hovězím masem, zelňačka s masem, čočková s kořenovou zeleninou bez klobásy, rybí francouzská s kousky ryb a rajčat, thajská s kokosovým mlékem a červenou čočkou

Tip: Všechny polévky lze připravit jako lehčí verze bez mouky, uzeniny nahradit masem, nevhodný tuk olivovým olejem, zahustit lze mixováním části polévky, případně přidat trochu bramborového pyré.

 

Zdroje:
Kohutová M., Chronické srdeční selhání pohledem nutričního terapeuta. 15.3.2019 Praha, FNOL/
Beat Heartbreak forever. Healthy eating. Recipe finder. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating/recipe-finder. Naposledy dostupné 9. 7. 2019
Málková, H. Obsah vody v potravinách. STOB klub. https://www.stobklub.cz/clanek/obsah-vody-v-potravinach/. Naposledy dostupné 20. 6. 2019
On-line databáze složení potravin ČR, verze 4.13. In: Centrum pro databázi složení potravin ČR. Ústav zemědělské ekonomiky a informací a Výzkumný ústav potravinářský Praha [online]. 2013 [cit. 20. 6. 2019]. Dostupné z: www.nutridatabaze.cz/.