Pochutnejte si i se srdečním selháním

Pokud chceme jít posílení srdce naproti, je vhodné se zamyslet nad tím, co jíme a pijeme. Dostatek živin, vitamínů a energie znamená i více síly pro vaše srdce. Čím více jsme fit, tím méně zatěžujeme srdeční sval a on zvládá lépe pracovat. Být fit se pojí také s udržováním fyzické kondice, ale my se zaměříme na stránku výživy. V řadě příruček se dozvíte, že máte se srdečním selháním dodržovat dietní režim.1,2 Já mám dodržovat dietu? S dietou je často spojen pocit, že si něco musíme odepřít a nemůžeme si dopřát to, co máme rádi. Pojďme se na to ale podívat trochu z jiné strany. A dieta už dávno neznamená jen méně jíst. V našem případě znamená lépe jíst. V dnešní době jsou možnosti ve stravování nepřeberné a máme k dispozici potraviny ze všech koutů světa. Přesto často jíme stále totéž a neobjevujeme nové chutě. Zkusme tedy naši změnu stravování nebrat jako omezování, ale jako možnost ochutnávat a poznávat nové suroviny a neznámé kuchyně. Nemusíte jíst cvrčky, ale třeba avokádo, bílou ředkev nebo halibuta.

Jak na pestrou stravu, která chutná1, 2

Vyvážená a pestrá strava je základ. Je potřeba jíst dostatek bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, zeleniny a ovoce. To slyšíme pořád a všude. Co to ale znamená v praxi? Jak přistoupit ke svému jídelníčku, abychom byli moje srdce a já šťastnější? Základem je přiměřenost. Žádná potravina není zcela špatná, pokud ji konzumujeme v rozumné míře. Často máme v hlavě, že něco nesmíme jíst. To nás přitom může zbytečně stresovat a vzbuzovat ještě větší chutě. Pokud něco milujete, dopřejte si malé množství, které vás uspokojí, a nebudete mít pocit, že o něco přicházíte.

Zkoušejte nové variace a dostaňte z jídla maximum2, 3

Snažte se především dodat svému tělu takové potraviny, které ho vyživí. Z bílkovin je vhodné krůtí a kuřecí maso, libové hovězí nebo vepřové a ryby. Ryby nemáte rádi? Zkoušejte! U některých ryb byste nepoznali, že vyskočily z moře nebo rybníku, chutnají totiž jako delikátní bílé maso bez náznaku rybiny. Dejte tomu šanci. Klíčem je čerstvost a dobrá úprava. Rybí chuť můžete neutralizovat využitím česneku, petrželky a citrónu. Vlákninu doplníte ve formě zeleniny, ovoce a hlavně celozrnných potravin. Vysoký obsah má knäckebrot, celozrnná mouka, celozrnný kuskus, ořechy nebo obilné a ovesné vločky. Zkuste uvařit třeba palačinky z celozrnné mouky s jahodami nebo špenátem. Na snídani kaši z kokosového mléka a obilných vloček zdobenou banánem a ořechy a k obědu celozrnný kuskus se zeleninou a krůtím masem. Zdravé tuky dodáte třeba ve formě avokáda, výměnou běžného oleje za kokosový nebo přepuštěné máslo, konzumací semínek a ořechů, hořké čokolády nebo poctivých vajec.

Aby vám sůl nechyběla a jídlo vás bavilo1, 2

Sůl nad zlato? Ano, ale obezřetně. Projevem srdečního selhání je zadržování vody v těle. Konzumace vysokého množství soli k tomu ještě přispívá. Váš denní příjem soli by se měl pohybovat okolo 4–6 gramů, což je asi jedna zarovnaná kávová lžička. Dejte si pozor na skrytou sůl v potravinách. Jezte raději nezpracované potraviny, kde můžete obsah soli sami kontrolovat. Velké množství se může skrývat třeba v uzeninách, polotovarech a pečivu. Aby bylo jídlo chuťově výrazné i bez kopy soli, zkuste používat bylinky. Čerstvé bylinky dodají pokrmu až překvapivou explozi chutí a vy možná objevíte i zálibu v zahradničení. Inspiraci k zahradničení můžete najít také v článku Pohyb se srdečním selháním nejen na jaře. Na okně můžete mít truhlík s čerstvou petrželkou, rozmarýnem, tymiánem, bazalkou, majoránkou a pažitkou. Jídlo díky nim dostane úžasnou chuť, zkuste a uvidíte. Pro fajnšmekry a milovníky pěstování květin mohou být výzva i jedlé květiny. Jsou krásné na pohled jak v truhlíku, tak na talíři. A péče o ně vás bude bavit.

Možná vás překvapí: pozor na šťavnatý meloun a okurku1, 2, 4

Pro zmírnění příznaků chronického srdečního selhání se doporučuje udržet příjem tekutin okolo 1,5 litru denně zahrnující také polévky, ovocné šťávy nebo zmrzlinu. Konkrétní množství doporučí váš lékař. Hodně vody obsahuje i některá zelenina a ovoce. Pokud chcete příjem udržet na uzdě, dejte si pozor například na vodní meloun nebo okurku, ty jsou samá voda.

5 zásad, na které při stravování se srdečním selháním nezapomenout:1, 2

1. Vyvážená strava je základ.
2. Příjem tekutin okolo 1,5 l denně, doporučené množství konzultujte s lékařem.
3. Omezte sůl. Denní dávka soli by se měla pohybovat okolo 4–6 gramů.
4. Vyhněte se alkoholu.
5. Kávu si po konzultaci s lékařem klidně dopřejte.

Zdroje:
Bednář, F. Chronické srdeční selhání. Novartis, 2018.
Kohutová, M. Chronické srdeční selhání pohledem nutričního terapeuta. 15. 3. 2019 Praha, FNOL.
Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Grada, Praha, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
Málková, H. Obsah vody v potravinách. STOB klub. https://www.stobklub.cz/clanek/obsah-vody-v-potravinach/ Naposledy dostupné 20. 6. 2019.