chutna a zdrava strava cholesterol.jpg

Jak na chutnou, ale zdravou stravu

S cholesterolem to není jednoduché. Tělo ho potřebuje, a proto si ho vyrobí až z 80 % úplně samo. Zbylých 20 % přijímáme z jídla.1 Příliš velké množství ale ubližuje vašim cévám. Základem boje proti vysokému cholesterolu je tedy správná léčba doplněná o změny v životosprávě, jako je právě nový jídelníček. O léčbě vysokého cholesterolu se můžete víc dočíst zde a o celkových změnách životního stylu tady. Nové stravování nemusí znamenat, že o něco přijdete, ba naopak, může vás inspirovat k objevování úplně nových dimenzí jídla.

Naučte se jíst správně

Změňte svoje stravovací návyky a přemýšlejte nad tím, co, kdy a v jakém množství jíte. Pro začátek vám mohou pomoci tyto zásady:2

• Nepřejídejte se. Připravujte si a jezte přiměřené porce.
• Dejte stravování pravidelný režim. Jezte 3–5× denně menší porce.
• Snažte se, aby vaše strava byla pestrá a dávala vám potřebné živiny.
• Při vaření se vyhněte používání většího množství tuku.
• Pijte dostatek tekutin, zejména vody.
• Omezte konzumaci alkoholu.

Živočišný tuk je nepřítelem vašich cév

V první řadě je nezbytné omezit příjem živočišného tuku, tedy másla, sádla, tučného masa, uzenin a mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku. Vyhnout byste se proto měli i tučným sýrům a tvarohům, smetanovým omáčkám a sladkému pečivu, zejména z listového těsta nebo s krémovými náplněmi.2

Zaměřte se na zdravé tuky

Vyloženě doporučovaná je naopak konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin, které snižují kardiovaskulární riziko. Tyto zdravé tuky jsou obsažené zejména v rybách a mořských plodech, proto je více než žádoucí zařadit do jídelníčku pravidelnou konzumaci ryb. Pokud vám chuť rybího masa není blízká, neváhejte doplňovat tyto prospěšné tuky s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin jinak, například ořechy, sójou nebo řepkou a jejich oleji.3

Maso z vašeho jídelníčku nezmizí

Pokud se bez masa nedokážete obejít, nemusíte věšet hlavu. Pouze se při nákupu zaměřte na libové.2 Tím může být drůbeží (bez kůže), králík, telecí nebo libové hovězí maso.2 Pamatujte na to, že nejde pouze o samotné suroviny, ale také o to, jak jídla tepelně upravujete. Místo smažení zkuste maso podusit, uvařit nebo ogrilovat. Při vaření zároveň zkuste co nejvíce omezit solení a dochucujte jídlo radši bylinkami, kořením nebo česnekem, které hodnotu cholesterolu snižují.4

Ovoce a zelenina chrání vaše srdce

Ve vašem jídelníčku nesmí chybět dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, jelikož snižují hodnoty škodlivého cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu antioxidantů a vlákniny totiž zabraňují vytváření usazenin cholesterolu
v cévách a snižují tím riziko srdečních onemocnění
.4 Zaměřte se na sezónní zeleninu a ovoce, které vám pomohou udržovat jídelníček stále různorodý. Vhodné jsou i vařené nebo pečené brambory, rýže a především luštěniny, jako fazole, hrách, čočka nebo cizrna.2

Inspirujte se ve Středomoří

Vhodnou inspirací pro vás může být například středomořská kuchyně, která výborně propojuje výše zmíněné zásady. Najdete v ní zeleninové saláty, čerstvé ovoce, ryby a celozrnné výrobky.4 Zkuste proto zapátrat mezi kuchařkami či recepty na internetu a určitě objevíte pokrmy, které si rychle oblíbíte.

Nové stravovací návyky nemusí znamenat, že se rozloučíte se všemi oblíbenými jídly. Zkuste to naopak vzít jako impulz, jak je inovovat a zkusit něco nového. Budete překvapeni, jak úžasných výsledků můžete dosáhnout s bylinkami a kořením, které vašemu jídlu dají jiný rozměr. Nezapomínejte, že jídlo je pouze 20 % celkového příjmu cholesterolu, a nepodceňujte důležitost léčby.1

Vhodné potraviny můžete konzultovat zde.

 

Zdroje:
1. CORLISS, Julie. How it’s made: Cholesterol production in your body. In: Health.harvard.edu [online]. 2017 [cit. 2021-12-8]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-in-your-body
2. IKEM. Zvýšený cholesterol a triglyceridy [online]. [Cit. 2021-03-29]. Dostupné z: https://www.ikem.cz/cs/cholesterol-a-triglyceridy/a-1990/
3. VRABLÍK, Michal. Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní Med. 2007; 9(6): 262–264. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2007/06/02.pdf
4. Healthline. Why Dietary Cholesterol Does Not Matter (For Most People) [online]. [Cit. 2021-03-29]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/low-cholesterol-diet#TOC_TITLE_HDR_3