Pro silné srdce je potřeba pravidelná dávka živin ve formě vhodných potravin, které našemu srdci prospívají a udržují ho v co nejlepší kondici. Ačkoli by to mohl leckdo podceňovat, to, jak se stravujeme, má na náš zdravotní stav výrazný vliv. Dodržování dietního režimu je pak nedílnou součástí léčby srdečního selhání. Může pomoci zmírnit projevy srdečního selhání a také snížit riziko další hospitalizace. Není třeba se obávat, dietní režim rozhodně neznamená, že budete trpět hlady, naopak! Budete jíst dostatečně, ale správně.1,2
První článek ze série stravování Pochutnejte si i se srdečním selháním ukazuje, že změna nemusí znamenat, že o něco přicházíme, ale naopak můžeme objevit nové potraviny a chutě. Prospívající srdce potřebuje pestrou stravu s dostatkem všech živin, navíc s cílem udržet optimální hmotnost. Strava by měla být podávána v malých dávkách 5–6× denně a měla by obsahovat dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny. To už jsme všichni alespoň jednou slyšeli, někdy ale bývá obtížné si představit, co vlastně taková vyvážená strava znamená. Naše tělo potřebuje tři základní živiny – sacharidy, tuky, bílkoviny. Často se stává, že poměr těchto živin v naší stravě neumíme optimálně vyvážit. V průběhu dne naše tělo potřebuje nejvíce sacharidů (55–65 % denního příjmu), které nám dodávají energii, přibližně o polovinu méně tuků (25–30 % denního příjmu) a také důležitou dávku bílkovin (10–15 % denního příjmu). Přes všechna doporučení se však reálný příjem tuků v české populaci pohybuje okolo 40 %, a to našemu tělu neprospívá.1 Co to ale znamená v praxi? Které potraviny jsou pro naše srdce vhodné a v jakém množství? Na co si dát pozor a jak pracovat s dietním režimem? S tím Vám pomůže naše přehledová tabulka.